blog

Що таке термостатична головка? Принцип роботи

post_border
08.11.2021

Перш ніж розглянути, як працює термоголовка, потрібно усвідомити для чого потрібна і де встановлюється. Отже, термостатична головка – це невеликий за розміром пристрій для регулювання за допомогою термостатичного клапана, швидкості потоку рідкого теплоносія в системі центрального або індивідуального опалення, а зазвичай і температури батарей. Для зручності користування на головку нанесені поділки та цифри, від мінімальної температури до максимальної. Термоголовки спільно з термостатичними клапанами встановлюються безпосередньо на батареї або на труби, що підводять/відводять.

Термоголовка влаштована в такий спосіб. У верхній частині пластикового корпусу знаходиться камера, що легко деформується, так званий сильфоном, наповнена під певним тиском спеціальним газом або рідиною, які дуже чутливі до зміни температури приміщення. З сильфоном пов'язаний штовхач, що передає поступальний рух на термостатичний клапан. Верхня частина корпусу термоголовки рухома для регулювання, а в нижній частині знаходиться приєднувальна до клапана різьба або муфта.

Існує кілька видів термоголовок: ручні, механічні та електронні.

Як працюють термоголовки


Працює механічна термоголовка спільно з термостатичним клапаном, який виконуючи команди термоголовки, збільшує або зменшує просвіт труби, що приводить або відводить. Самостійно, без термостатичного клапана, головка працювати не може. Встановлюється термоголовка на термостатичний клапан за допомогою різьблення або муфти.

Головка влаштована таким чином, що спеціальний газ або рідина, яку називають сильфонними наповнювачами, що знаходяться в герметичній посудині, реагують на зміну температури приміщення, розширюючись або зменшуючись, створюють тиск на шток. Слід сказати, що якщо наповнювачем виступає газ, то при зміні температури головка реагує не пізніше 10 хвилин. Якщо ж сільфон наповнений рідиною, цей час збільшується до 15-25 хвилин.

Термостатична голівка як працює. При включенні опалення головка ставиться на розподіл максимальної температури. Після прогрівання приміщення, з метою економії теплової енергії та створення комфортної температури, головка переводиться на бажану температуру. Обертаючи верхню частину головки, сильфон стискається або розтискається, що призводить до зміни реакції на температуру в приміщенні.

Все, людина далі не потрібна – регулювання відбуватиметься в автоматичному режимі. У міру підвищення температури в приміщенні спеціальний газ або рідина в сильфоні починають нагріватися, розширюються в об'ємі і сильфон тисне на штовхач. Він, у свою чергу, передає поступальні рухи на шток термостатичного клапана, який зменшує потік теплоносія. При зниженні температури в приміщенні, в результаті зменшення об'єму рідини або газу, зменшується сильфон, штовхач піднімається і зворотна пружина, яка є в термостатичному клапані, піднімає заслонку, збільшуючи швидкість потоку теплоносія. Таким чином, у приміщенні, що опалюється, автоматично підтримується встановлена ​​температура. У цьому полягає принцип роботи термоголовки. Але так працюють лише механічні термоголовки.

Електронна термостатична головка принцип роботи має дещо інший. У ній немає сильфона, а замість нього встановлений спеціальний електронний датчик з мікропроцесором, що обробляє інформацію про змінну температуру в приміщенні і передає сигнал на магнітний електродвигун, що впливає на шток термоклапана. Ця температура виводиться на рідкокристалічний дисплей. Працює електронна термоголовка від мініатюрних елементів електричного струму.

У ручній термоголовці функції збільшення чи зменшення потоку теплоносія виконуються людиною вручну.

Тепер ні в кого не виникають питання: «Що таке термоголовки» та «Як працює термостатична головка». Встановлена ​​термоголовка допоможе створити в приміщенні комфортну температуру, заощадивши значну суму грошей.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
42 + ? = 45