blog

Які бувають термостатичні голівки?

post_border
10.11.2021

Всі термоголовки, призначені для регулювання потоку теплоносія в рідинній опалювальній системі, працюють за однаковим принципом, але відрізняються за категоріями, видами та типами.

Які бувають термостатичні голівки. За технічними характеристиками всі термоголовки поділяються на три категорії:

ручні, які є кранами, регулювання подачі теплоносія проводиться вручну, орієнтуючись на температурні відчуття чи показники кімнатного термометра. Економія теплоносія не дуже суттєва, але такі головки мають низьку вартість. Зазвичай встановлюються на чавунні батареї, мають тривалу теплову інерцію, у результаті інші категорії головок працюють зовсім правильно;
механічні. У них спеціальна рідина або газ під впливом температури приміщення змінюються в об'ємі, впливаючи таким чином на шток термостатичного клапана, який збільшує або зменшує потік теплоносія. Економія теплової енергії сягає понад 25%;
електронні. У цій категорії головок на температуру реагує спеціальний датчик із мікропроцесором, що програмується власником на необхідні температурні параметри, час доби або дні тижня, що висвічуються на мініатюрному дисплеї. Це ефективніша термоголовка. Її застосування дозволяє досягти економії теплоенергії до 50%. Хоча ціна набагато більша за дві вищезгадані.
За місцезнаходженням температурного датчика термостатичні головки мають два види:

термоголовки із вбудованим температурним датчиком, що знаходиться безпосередньо в головці;
термоголовки з дистанційним датчиком, який винесено на відстань від термоголовки. Цей вид зручний тим, що датчик можна встановити в оптимальному місці, де на нього не впливатиме холодне повітря від вікон або тепло від нагрівальних приладів, а значить, його робота буде максимально ефективною.
Засобом, що наповнює, чутливому до зміни температури, головки діляться на дві групи:

наповнені спеціальним газом. Ці пристрої мають високу чутливість, швидку реакцію на зміну температури і точність роботи. Однак ціна вища за наповнені рідиною;
наповнені спеціальною рідиною. Мають простішу конструкцію та меншу вартість, але повільніше реагують на зміну температури.

По комплектації існує два різновиди термостатичних головок:

голівки із термостатичним клапаном;
голівки без термостатичного клапана
За конструктивними особливостями термостатичні головки в комплекті з термоклапаном поділяються на дві групи:

голівки з прямим розташуванням клапана;
головки із кутовим розташуванням клапана.
Маючи такий підрозділ на види, категорії, групи та знаючи, чим відрізняються термоголовки, легко підібрати найбільш відповідну термостатичну головку.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
28 + ? = 35